• Word Lid van Heusden één
 • Heusden één heeft Veiligheid voor de inwoners van Heusden hoog op de agenda staan. En voor ons betekent dat als partij actief samen met inwoners op pad gaan om dit om te zetten in daden. Ditmaal met vrijwilligers van Buurtpreventie Drunen.

  Lees hieronder het verslag van Jan van Engelen, onze reporter ter plekke!

   

  Op pad met de Buurtpreventie: samen tegen inbrekers! 

   

  Woensdagavond 28 september 2016 maakten wat leden van Heusden één kennis met het buurtpreventieteam wat Drunen rijk is. Onder hen onze wethouder Mart van der Poel, Hannie van den Dungen en Ans Merkx, raadsleden en Xander Buisman fractieondersteuner en onze voorzitter Ruud van Hussen. Het werd een bijzonder leerzame avond. Dit dankzij twee bevlogen buurtpreventieleden Wil van Woerkom en John de Hart die de samenkomst leidden.

  Een buurtpreventieteam is een groep vrijwilligers die, sámen met de politie en gemeente, ervoor zorgen dat bepaalde vormen van criminaliteit zoals vandalisme en verstoringen van de openbare orde worden aangepakt in de wijk. In Drunen hebben we het over Braken-Oost en Braken-West én Venne-Oost en Venne-West. Dit kan door extra op te letten en meer betrokken te zijn bij de straat of buurt waarin iemand woont. Het team is alert op ongewone activiteiten en geeft dit door aan politie maar zeker ook de gemeente. Dit zijn meldingen over bijvoorbeeld kapotte straatverlichting, losliggende stoeptegels, gaten in de weg, gevaarlijke begroeiïng, (geluids)overlast en verdachte situaties.

  Het team wordt altijd opgezet door initiatief van de buurtbewoners. De gemeente heeft een faciliterende rol en zorgt voor een zakje geld. De hesjes die iedereen droeg verraadde ook de rol van Woonveste in het gebeuren. Het mes snijdt dikwijls aan twee kanten…

  Dan op pad! Er zijn overigens ook wat vrijwilligers met de fiets. Zij zijn actief ‘in de buitenring van Drunen’. Maken heel wat kilometers, maar dit geldt ook voor wie lopend de wijken inspecteert.

  Wapenfeiten van de avond voor een ploeg die gewapend is met een portofoon en een zaklantaarn… En die feiten waren er!

  Een mevrouw laat het portier van haar auto ‘open’, dus niet in het slot én met open raam om de auto wat te laten luchten; een andere mevrouw zet kostbare fietsen ‘in de etalage’. Rijdt je auto met aanhanger maar voor, laadt in en je bent zo drie kostbare fietsen rijker! Even later wordt een jeugdige krantenbezorger aangesproken op het onverlicht rondrijden met de fiets. Hij loopt het risico te worden aangereden óf op de bon te worden geslingerd. De zuur verdiende centen worden met gelijke munt terugbetaald als het manneke niet uitkijkt…

  John de Hart werkt bij de gemeente Heusden ‘in de buitendienst’. Heeft het over korte lijntjes en kan zo inspelen op de meldingen die hierboven zijn beschreven. “Wij zijn de ogen en oren van de straat. Ons zien ze,” stelt hij. Superhandig én bij het heetst van de naald!

  ‘Wij’ leggen er de pannen op rond de klok van tien uur ’s avonds. Maar dan is het werk van het team nog niet gedaan. Reken doorgaans maar op een uur of vier activiteit. Dat wordt dikwijls nachtwerk. Wie meedoet heeft het er graag voor over. De wetenschap dat buurtpreventie werkt is motiverend. De inbraken zijn dankzij de activiteiten van het buurtpreventieteam teruggelopen met zo’n 50%. Bravo!

  Bij twijfel bel de politie! Op 112 want de politie komt liever een keer teveel dan te weinig. Dankzij het team en uw gouden tip worden onder andere inbraken voorkomen. Dat is altijd beter dan genezen. JvE