• Word Lid van Heusden één
  • Krijgt restafval de zak?

    Afval is wat rest van ge- en verbruiksvoorwerpen. Van sigarettenpeuk tot autoband; van asbest tot piepschuim; van kippenboutjes tot kadavers. Ga voor de aardigheid eens kijken wat er in de Milieustraat op door-de-weekse-dagen aan ‘zooi’ wordt afgegeven of gestort. Verschillende stoffen kunt u gratis kwijt. Afval wat je niet zomaar in de groene of zwarte container kunt dumpen vindt een plekje in geoormerkte containers die in een van de drukstbezochte straten van Drunen zijn te vinden. De Heusdense overheid vraagt er 12 eurocent per kilo aan stortingsrecht voor met een minimum bedrag van 1,50 euro. De gemeente voert het afval af naar De Spinder in Tilburg, een recyclingbedrijf óf de verbrandingsoven.

    De welvaartsmaatschappij eist zijn tol! Met onder andere een enorme berg afval als gevolg. Je ontkomt er niet helemaal aan, maar toch kunnen dingen anders. Als je alleen al ziet wat voor troep onze levens- en genotmiddelen veroorzaken, daar de verpakkingsindustrie miljarden aan verdient, vraag je jezelf wel eens af van: kan het niet wat minder? Koop kritisch in! Dat scheelt een boel rommel. Verder worden veel zaken weggegooid die eigenlijk een tweede leven verdienen. Glas, oud ijzer, oud papier, plastic, textiel en tal van elektrische apparaten zijn hier voorbeelden van. Laat ze worden hergebruikt, gerepareerd of gedragen; doe ze naar een ‘tweede kans’ en je helpt er anderen en het milieu mee. In de gemeente Heusden worden ‘repaircafees’ gehouden en zijn kringloopwinkels of opslagruimtes te vinden van waaruit tweede handszaken te koop worden aangeboden. Voor wie wat minder te besteden heeft zo gek nog niet. 

    Door het gescheiden inzamelen van afvalstoffen raakt de grijze container leger en leger. Ruimte om de plastic zakken met dito afval, kartons en blik er in op te bergen. Wordt tweewekelijks opgehaald én opgeruimd staat netjes. Nieuw ophaalbeleid van de gemeente. Wie het gesjouw met de container als bezwaar ziet kan gebruik maken van de verzamelcontainer in de woonwijken of bij supermarkten. Je moet er wat voor betalen maar dan heb je ook wat.

    Het gft-afval, de plastics en oud papier worden gratis opgehaald zoals u gewend bent! Het glas inzamelen blijft ook hetzelfde. Dus op naar de supermarkt waar u de zak met restafval én het glas kwijt kunt. U bent er even tussenuit, beweegt en legt misschien nog wat gezellige contacten. Mooier kan het eigenlijk niet. Voor de zakken moet u wat betalen; voor wat hoort wat. Hoe minder rommel, hoe minder zakken, hoe voordeliger voor uw portemonnee. Even het gezond verstand gebruiken, en u vaart er wel bij. Sinterklaas is uit ons land verdwenen, maar het restafval krijgt de zak! Super. Rest nog de vraag waar u de bijzondere zak moet laten? In de bijkeuken, garage óf schuurtje? Op die vraag krijgt u vast nog een helder antwoord van de gemeente. En, restafval krijgt de zak!